Over de verloren stad Petra is al veel geschreven. Vanzelfsprekend want als je de kans hebt gehad Petra te bezoeken dan word je door de schoonheid en mystiek gegrepen. Hier beperken we ons tot een klein stukje geschiedenis, daarna zal de nadruk liggen op praktische tips voor een geslaagd bezoek. Alle andere informatie over tempels en bouwwerken zijn ruimschoots terug te vinden op het web.
Geschiedenis
De stad werd volledig uitgehakt uit rozegetinte rotspartijen en lag lange tijd verborgen voor de wereld. Toen de Zwitser Johann Ludwig Burckhardt, vermomd als Indiase handelaar, in 1812 de stad herontdekte, was de stad door aardbevingen en verwaarlozing tot een ruïne verworden. Inmiddels hebben vele toeristen deze mystieke plek bezocht. De eerste opgravingen vonden pas plaats in 1929. Deze zijn nog steeds gaande en telkens worden nog nieuwe ontdekkingen gedaan.
Petra is de Romeinse naam voor de hoofdstad van het Arabische volk de Nabateeërs, een stad die in het zuidwesten van het huidige Jordanië ligt. De stad ligt in een kloof en is gedeeltelijk uitgehakt in de rotsen. Denk daarbij aan talloze huizen, tempels en tombes. Petra kwam tot grote bloei als knooppunt van verschillende handelsroutes, die de stad schatrijk maakten. Deze karavanen brachten specerijen, goud, ivoor, parfums, stoffen, ijzer, koper en vooral wierook mee. Petra bood de handelsreizigers bescherming en onderdak en profiteerde van de handel en de tolheffing. Op het hoogtepunt woonden ongeveer 60.000 mensen in deze uitgehakte stad.
De van oorsprong nomadische bewoners blonken vooral uit in de bouw van waterwerken, wat in deze droge omgeving hard nodig was. Ze maakten veel gebruik van dammen, reservoirs en kanalen waardoor het knooppunt nog aantrekkelijker werd.
De Nabateeërs hadden aanvankelijk hun een eigen koninkrijk, maar werden rond het jaar 100 voor onze jaartelling veroverd door de Romeinen en werden deel van het Romeinse Rijk. De stad werd nu naar Romeinse inzichten ingericht en er is dan ook veel Romeins architectuur te herkennen.
In de zesde eeuw kreeg de stad te maken met belegeringen en een vernietigende aardbeving. Toen vervolgens ook nog de handel gebruik ging maken van een scheepvaartroute over de Rode zee werd Petra verlaten. De belangrijkste functie van Petra was namelijk de handelsfunctie, dit omdat Petra een ideale ligging had op de handelswegen tussen Egypte, India, China en Arabië.
Bezoek
Als je Petra bezoekt zul je dat meestal vanuit Wadi Musa doen. Er is nog een andere mogelijkheid: via de zgn de back-entrance (hierover later meer). De oude zij-ingang via Uum Sayhoun is inmiddels gesloten voor publiek.
De hoofdingang in Wadi Musa is de enige plek waar je kaartjes kunt kopen en zelfs degenen met de Jordan Pass moeten hun kaartjes eerst ophalen in het bezoekerscentrum bij deze hoofdingang.
Om 06:00 uur gaat het hek open en zorg dat je erbij bent. Je bent ook dan niet alleen maar je vermijdt de grote groepen die vanaf 09:00 uur arriveren. Via de kloof As Siq loopt je naar de Treasury (Al-Khazneh). Laat alles wat je onderweg interessant vindt rusten, dat komt op de terugweg wel. Zo heb je een goede kans om een ‘cleane’ foto te maken. Let op, opeens sta je oog-in-oog met de Treasury. Je hart maakt dan een sprongetje. Via de Al-Khubtha Trail zijn we daarna omhoog gelopen naar het uitzichtpunt op de Treasury. Ook hier stuit je dan nog niet op alle Insta-stelletjes met wijd uitgespreide armen en handen in hartjesvorm. Drink boven een kop thee en geniet! Vroeger was er een tweede uitzichtpunt, links van de tempel. Dat punt is inmiddels dicht, maar er moest ook fors voor betaald worden.
Het tempo mag nu wat omlaag. Het mooie lage licht is toch verdwenen, de zon staat immers hoog aan de hemel. Wij kozen er voor om via het Theatre/Street of Facades naar de High Place of Sacrifice omhoog te klimmen. Voor deze routes moet je wel redelijk te been zijn. Na van het fantastische uitzicht te hebben genoten daalden we aan de andere zijde af naar de Garden Triclinium, om vervolgens naar de Great Temple te lopen. Hier hebben we geluncht in een restaurant dat duidelijk ingericht was voor grote gezelschappen. Maar goed, een mens moet toch wat eten en drinken.
Rondom de Great Temple is heel veel te zien en ontdekken. Trek hier een paar uur voor uit. Als je slechts één dag in Petra kunt zijn, moet je hier de keuze maken of je doorloopt naar The Monastery. Dat is een hele klim van 788 treden maar absoluut de moeite waard. Je moet proberen hier uiterlijk 15:30 uur te zijn. Het zonnetje staat al wat lager, kleurt oranje en vanaf een tegenoverliggende heuvel heb je een prachtig uitzicht op Ad-Deir, zoals hij lokaal wordt genoemd.
Hierna daal je weer af, loopt via Colonnaded Street richting As Siq, ook wel Al-Siq genoemd. Vergeet niet te genieten van de Royal Tombs recht voor je. Op dat moment baden deze in de lage middagzon. Je passeert nog eenmaal met weemoed de Treasury en onderweg bekijk je rustig alle interessante tombes die je op de heenweg hebt overgeslagen. Officieel sluiten de poorten om 18.00 uur maar wees gerust, ze zullen je niet laten zitten. Routekaart is bijgevoegd.
Het alternatief
Bovenstaande route klinkt intensief en is dat ook. Eén dag Petra is eigenlijk teveel indrukken in korte tijd. In mijn hoofd heb ik er een paar weken over gedaan om te beseffen wat we allemaal wel niet hebben gezien.
Daarom een alternatief voorstel. Kom een dag eerder naar Wadi Musa en haal bij de hoofdingang vóór 13.00 uur een toegangsbewijs voor de achteringang. Je kunt de kaarten ook eerder halen en eerst Little Petra verkennen. Dat is een mooie opwarmer voor het grote werk van een dag later. Halverwege Little Petra en Uum Sayhoun parkeer je je auto. Je start uiterlijk 14.00 uur aan de trail naar de Monastery. In het begin is de route niet duidelijk aangegeven maar zolang je links aanhoudt word je vanzelf naar de route geleid. Op eenderde van de trail staat een parkwachter om je toegangsbewijs te controleren. Zonder dat bewijs kom je er niet in. Alleen je Jordan Pass is niet voldoende! Behalve dat de wandeling adembenemend mooi is, kom je ook op het mooiste moment an de dag bij de tempel. Loop daar op je gemak rond want er is nog maar weinig volk te bekennen. Daarna keer je via dezelfde route terug naar het startpunt van de trail. Als het goed is staat je auto daar nog onaangeroerd. Begin wel op tijd aan de terugtocht anders loop je op het laatst in het pikkedonker (zoals ons overkwam). Door deze namiddag hike heb je de volgende dag veel meer tijd om te genieten en rond te kijken. Er is namelijk zoveel te ontdekken. Veel plezier!
Routekaart van de back-entrance is bijgevoegd.